De AutoSlaaptrein

De autoslaaptrein in Nederland kende zijn oorsprong in 1960. Toentertijd kon je instappen in zowel Amsterdam als Den Bosch maar in latere jaren werd Den Bosch het vaste opstapstation. De autoslaaptrein stond in de zomermaanden gereed op een speciaal perron en was in eerste instantie bedoeld voor reizigers naar het zuiden van Europa (Italië en Frankrijk) die niet zelf met de auto daar naar toe wilden rijden.

Voordeel van reizen met de autoslaaptrein

Groot voordeel van deze manier van reizen is dat je niet zelf hoeft te rijden en dus uitgerust op de plaats van bestemming aankomt. Je stapte ’s middags in nadat je bagage en auto op de trein gezet waren en kon onderweg een maaltijd nuttigen waarna je kon slapen in de autoslaaptrein om de dag daarna uitgerust op de plaats van bestemming aan te komen. Bijkomend voordeel was ook dat je dan op je vakantiebestemming ook meteen de beschikking had over je eigen auto en geen auto hoefde te huren.

Historie van de autoslaaptrein

De autoslaaptrein heeft glorieuze jaren gekend maar werd in de jaren 90 van de vorige eeuw steeds minder populair onder reizigers. Omdat de kosten de pan uit rezen besloot de NS in 2002 het concept aan te passen en mochten ook reizigers zonder auto mee met deze trein naar het zuiden van Europa. Er werd gekozen voor een andere cateraar, er kwamen nieuwe slaapwagons en de trein ging verder onder de naam Autoslaap Expres. Dit leverde echter niet voldoende reizigers op en de NS leed verlies met deze trein. In 2002 werd het hele concept overgenomen en werd het aantal bestemmingen teruggebracht maar uiteindelijk viel door het gebrek aan voldoende reizigers en inkomsten het doek voor de autoslaaptrein dan toch in 2015, vlak voor de vakantie. Deze manier van reizen is altijd vrij kostbaar geweest en ook niet voor iedereen weggelegd, misschien dat het mede daarom moeilijk te handhaven was. Toch zijn de vaste reizigers wel gedupeerd door het opheffen van de autoslaaptrein.

Autotreinen in het buitenland

In Nederland is de autoslaaptrein dan wel opgeheven, in het buitenland vind je deze nog terug. Je kunt bijvoorbeeld al in Duitsland naar diverse bestemmingen reizen in Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Een goed opstappunt is Düsseldorf en dat is ook vanuit Nederland goed te doen. Deze plaats ligt niet eens zo ver Duitsland in vanaf Nederland gezien en als je er met je eigen auto naar toe rijdt kun je ook van daaruit verder reizen met de trein. Ook in landen als Frankrijk rijdt nog altijd een autoslaaptrein tussen diverse bestemmingen binnen het land zelf. Als je met de auto in Frankrijk bent en niet graag zelf wilt rijden kun je er dus ook altijd nog voor kiezen om bijvoorbeeld vanaf Parijs de autotrein naar Nice of Toulouse te nemen en dit zijn slechts een paar voorbeelden. Voor alle mogelijkheden en bestemmingen kijk je het beste eerst eens goed op internet. Daar vind je ook de prijzen, vertrek- en aankomsttijden en welke faciliteiten er allemaal aanwezig zijn op de treinen.