Dagje uit met de NS dagkaart

0
171
dagje uit

Wil je graag een dagje uit met de trein maar ben je niet zo’n reiziger die vaak op die manier ergens naar toe gaat? Dan kun je ook kiezen voor een NS Dagkaart. Deze kaart schaf je eenvoudig aan via de kaartautomaat die je op de stations vindt. De NS Dagkaart kost voor reizen in de tweede klas 52,60 euro. Wil je graag wat luxe reizen en kies je voor de eerste klas? Dan kost de kaart je 89,40 euro. Met een NS Dagkaart kun je de hele dag reizen door heel Nederland. Dit betekent dus bij alle vervoerders. De dagkaart is niet alleen geldig bij de NS zelf maar ook bij andere vervoersmaatschappijen die op het spoor in Nederland rijden.

Waar koop je de NS Dagkaart?

De NS Dagkaart kun je bij een kaartautomaat op het station kopen maar ook via internet bestellen. Dit doe je eenvoudig en snel en de kaart zelf kun je betalen met iDeal. Je vult de datum in waarop je wilt reizen, welke klasse je kiest en met hoeveel personen je wilt reizen. Daarna vul je je persoonlijke gegevens in en nadat je de bestelling afgerond hebt ontvang je een E-ticket dat je kunt printen of kunt laden in de App van de NS op je telefoon.

Opladen op je Ov-chipkaart

Als je een NS Dagkaart bij de kaartautomaat op het station koopt laad je deze eenvoudig op je eigen Ov-chipkaart op. Het opladen is eenmalig en de kaart is dan de hele dag geldig in heel Nederland. Mensen die regelmatig gebruik maken van het OV zijn in het bezit van een dergelijke kaart omdat je deze voor alle middelen van openbaar vervoer kunt gebruiken in heel Nederland. Dit betekent dus zowel in de trein, bus, tram of metro en bij verschillende vervoerders. Heb je nu niet zo’n Ov-chipkaart? Dan kun je er eentje aanschaffen waar je nog jaren van plezier kunt hebben maar ook kiezen voor een eenmalige kaart die één dag geldig is. Welke chipkaart je ook kiest, de NS Dagkaart laad je eenvoudig op deze kaart zodat je er op die manier van gebruik kunt maken met in- en uitchecken.

Koop je kaartje in de winkel

Een dagkaart kun je niet alleen bij de NS zelf aanschaffen. Met name in de vakantietijden bieden ook veel winkeliers je dit soort kaarten aan waarmee je een dagje uit kunt gaan op een voordelige manier. Er zijn diverse kaartjes te koop in verschillende prijzen en niet alle voorwaarden zijn altijd hetzelfde. De kaartjes zijn altijd in een bepaalde periode geldig maar sommige gelden alleen in het weekend terwijl andere kaartjes ook door de week (in de daluren) gebruikt kunnen worden. Als je een dergelijk dagkaartje aanschaft is het wijsheid eerst goed naar de voorwaarden te kijken zodat je weet of het ook voor jou goed uitkomt. Ook zijn vaak verschillende acties niet met elkaar geldig, dus daar dien je voor de aanschaf van deze Dagkaart NS wel even rekening mee te houden. De kaartjes werken eenvoudig: je activeert deze voor vertrek bij de kaartautomaat op het station of krijgt een code waarmee je de NS Dagkaart op je eigen Ov-chipkaart kunt zetten.

NS Dagkaart voor trein en entree

Als je een dagje uit wilt gaan met de trein kun je een los kaartje kopen waarmee je de hele dag in alle treinen van alle vervoerders in Nederland kunt reizen. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een ticket te kopen waarmee je ook direct toegang hebt tot een attractiepark, evenement of beurs. De NS zet iedere maand meer dan 25 nieuwe uitstapjes op de site die je kunt maken met behulp van een speciale dagkaart waarmee je met aanzienlijke korting een dagje uit kunt.

Tickets met extra

Behalve dagkaartjes die alleen geldig zijn in de trein worden er ook met regelmaat tickets aangeboden waarmee je iets extra’s kunt doen. Hierbij kun je denken aan een NS Dagkaart waarbij bijvoorbeeld een broodje of iets te drinken is inbegrepen of een lekkere snack bij een gelegenheid op een van de stations. Maar er zijn ook vaak aanbiedingen voor een dagje uit met de trein waarbij je een vast bedrag betaalt voor de toegang en de treinreis samen. Bij de Spoordeelwinkel van de NS kun je een kaartje kopen voor tal van bezienswaardigheden waarbij dan bijvoorbeeld ook meteen het vervoer met de tram is inbegrepen of waarmee je ook eens lekker kunt gaan lunchen. De aanbiedingen variëren want vaak zijn ze ook voor evenementen die maar één dag of korte tijd duren. Als je op zoek bent naar een leuk dagje uit en graag met de trein en eventueel een andere manier van openbaar vervoer daar naar toe wilt kijk je het beste eerst of er een leuke aanbieding te vinden is. Deze zijn vaak stukken voordeliger omdat alles inbegrepen is (zowel de toegang als de reis en soms nog met iets extra) en je bent meteen klaar. Je hoeft je nergens meer zorgen over te maken als je een dergelijk ticket aanschaft omdat alles van tevoren betaald wordt en je komt ook niet voor extra kosten te staan. Dat is nog eens zorgeloos genieten van een dagje uit.

Kies voor een citytrip

Je kunt bij een NS Dagkaart vaak kiezen uit diverse uitstapjes dus er is altijd wel voor iedereen wat leuks te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan een dagje uit naar een stad. Een citytrip is altijd leuk en zeker als je er ook nog een lekkere lunch bij krijgt. In de stad zelf kun jij bepalen wat je wilt doen of zien. Of het nu een wandeling is om een historisch centrum te bekijken of lekker een dagje shoppen. Het kan allemaal met de trein.

Dagje naar het strand

Denk ook eens aan een dagje naar het strand met de trein. Deze manier van reizen voorkomt dat je in de file komt te staan en gestrest aankomt op de plaats van bestemming. Maar ook bijvoorbeeld een open dag van je favoriete voetbalclub of een festival of kermis behoren tot de mogelijkheden.

Wandelen op de plaats van bestemming

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen biedt de NS je vaak ook nog extra mogelijkheden om er een leuke dag van te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stadswandeling die je al van tevoren kunt downloaden of aan een wandeling door de natuur die je van het ene naar het andere station al lopend aflegt. Ook voor dit soort dagjes uit is een NS Dagkaart ideaal. Het maakt niet uit op welk station je in- of uitstapt want de kaart is in heel Nederland geldig. Makkelijker kan niet en jij kunt rustig genieten van je wandeling en de natuur om je heen bewonderen. Bijkomend voordeel is dat de trein je lekker naar huis brengt en jij zelf niet meer hoeft te rijden. Zo kom je ook ontspannen weer thuis.

Dierentuin of attractiepark

Ben je een liefhebber van dierentuinen of ga je graag met de kinderen naar een attractiepark? Ook dat is mogelijk met een NS Dagkaart. Je kunt een los treinkaartje kopen maar het is ook mogelijk om voor bepaalde periodes een kaartje inclusief toegang en indien nodig aanvullend vervoer te kopen. Dit is vaak zeker zo voordelig maar niet alle kaartjes zijn natuurlijk te allen tijde beschikbaar. Het aanbod ervan varieert. Kijk gewoon eens waar je graag naar toe wilt gaan en misschien is er juist voor dat park wel een leuke aanbieding beschikbaar. Zo niet dan kies je gewoon wat anders of je wacht een tijdje. De aanbiedingen zijn vaak heel leuk en omdat ze vaak veranderen komt er ook wel een keertje net die dierentuin voorbij waar jij altijd al naar toe wilde of het park waar jouw kinderen dol op zijn.

Dagje cultuur

Als je een dagje stad gaat doen en een ware cultuurliefhebber bent is de trein ook een goede mogelijkheid om op de plaats van bestemming te geraken. De grote musea in een stad bevinden zich vaak in het centrum en dat is altijd goed bereikbaar met de trein. Mocht het net even op een plek zijn die wat verder van het station is dan kun je ook nog altijd kiezen voor aanvullend vervoer.

Kies de juiste dagkaart NS

Waar je ook naar toe wilt gaan met de trein, kijk van tevoren goed naar de verschillende mogelijkheden. Niet iedere kaart is voor elk doel het beste geschikt en soms is het niet voordeliger om een NS Dagkaart te kopen. Stel, je hoeft slechts een klein stukje met de trein. Dan is een los enkeltje of retourtje veelal voordeliger. Een dagkaartje is dan zeker niet goedkoper. Om te weten wat voor jou het voordeligst uitkomt kijk je eerst even op de reisplanner en typt daar de geplande reis in. Deze zal op je scherm verschijnen en dan kun je niet alleen zien hoe de reis verloopt maar ook wat deze je kost.

Raadpleeg altijd eerst de reisplanner

De reisplanner raadplegen is sowieso verstandig. Soms zijn er op een bepaald traject werkzaamheden gepland en dan is het niet altijd even makkelijk om op de plaats van bestemming te raken. Er wordt dan vervangend vervoer ingezet maar je dient dan wel altijd rekening te houden met langere reistijden.