Dresden per trein

0
101
goedkoop naar Dresden per trein

De Duitse stad Dresden wordt ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. De hoofdstad van de deelstaat Saksen is dan ook een heuse cultuur- en kunstmetropool en de laatste jaren sterk in opkomst als stedentrip. Dresden is prachtig gelegen in een bocht van de rivier de Elbe en biedt de bezoeker een romantische Altstadt en een combinatie van oude glorie en moderne architectuur.

De stad is beroemd om de zogenaamde Grote Drie: de Frauenkirche, de Semperoper en de Zwinger. Maar, ook het Residenzschloss, het prachtige Brühlsche Terrasse, de villawijk Blasewitz, de kastelen langs de rivier en de tuinstad Hellerau zijn een bezoekje waard tijdens je bezoek aan Dresden. Liefhebbers van kunst kunnen hun hart ophalen in een van de twaalf musea die tot de Staatliche Kunstsammlungen behoren met vele topstukken.

Stad van dans en muziek

Dresden is al 700 jaar bekend om zijn dans en muziek; naast de opera zijn ook het Dresdner Philharmonie, het Kreuzchor en de Säksische Staatskapelle beroemd. Gedurende het hele jaar zijn er voorstellingen, evenementen en festivals te bezoeken met het Semper Opernball als meest bekende voorbeeld.

Hoe naar Dresden te reizen

Uiteraard is Dresden per auto (700 kilometer vanaf Utrecht) of wat omslachtiger per vliegtuig (directe vlucht van Schiphol naar Leipzig) te bereiken, maar de meest comfortabele manier is toch per trein. Voordelige treinkaartjes met de ICE International via Frankfurt of per City Night Line nachttrein direct naar Dresden zijn er verschillende mogelijkheden om vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar de Saksische hoofdstad te reizen.

Hoe te reizen in Dresden

Ondanks dat Dresden een grote stad is met meer dan een half miljoen inwoners is het oude centrum met de meeste bezienswaardigheden compact en uitstekend te voet te ontdekken. Een aanrader is het hier om een themawandeling te maken onder leiding van een verklede gids. Boekingen en vertrek van deze wandelingen bij het Dresden informatiepunt aan de Neumarkt 2. Dresden beschikt over een prima openbaar vervoer, maar je kunt je tijdens je stedentrip ook per fietstaxi, koets of hopon-hopoff bus door de stad verplaatsen. Met de Dresden Card kun je onbeperkt met het openbaar vervoer reizen en krijg je korting bij veel attracties; deze card is verkrijgbaar vanaf 9,90 euro voor 1 dag, maar is ook verkrijgbaar voor meerdere dagen. Met regionale treinen, bussen en zelfs een heuse Trabisafari kun je omgeving van Dresden verkennen.