Een gezellig weekendje naar Leipzig per trein

Leipzig per trein

De Duitse stad Leipzig, gelegen in de deelstaat Saksen, ademt vooral muziek. Hier woonden en werkten grote componisten en muzikanten zoals Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Richard Wagner en de oprichter van het conservatorium Felix Mendelssohn. Zij hebben hun sporen ruimschoots in de stad achtergelaten.

Op de Augustplatz staan de opera en het concertgebouw (Gewandhaus) fier tegover elkaar. Deze bouwwerken uit de voormalige DDR tijd zijn overigens niet tekenend voor de rest van Leipzig. De stad was vroeger altijd zeer fortuinlijk: als handelsstad was het vooral bekend om de Leipziger Messe en werden er vooral aan het einde van de negentiende eeuw imposante gebouwen gebouwd. De Saksische stad is goed de Tweede Wereldoorlog doorgekomen en na de zgn. Wende in 1989 zijn veel bouwwerken fraai gerestaureerd.

In Leipzig is ook een van de oudste universiteiten van Duitsland te vinden waar onder andere Johann Wolfgang von Goethe en Angela Merkel gestudeerd hebben. De vele studenten die in Leipzig wonen geven de stad een bruisende sfeer, moderne cultuur en de voor Saksen typische ‘gemutlichkeit’. Onder leiding van de schilder Neo Rauch is er in Leipzig na de val van de Muur een geheel nieuwe kunststroming ontstaan: de Neue Leipziger Schule. Werken hiervan zijn te zien in onder andere de Spinnerij of in het Fischer Art Haus (Karl-Liebknecht-Strasse) met veel muurschilderingen van Michael Fischer.

Lichtfest

Toen de Berlijnse Muur viel in november 1989 was de aanzet daartoe mede in Leipzig gegeven. Al sinds 1982 waren er op elke maandagavond vredesdiensten in de Nikolaikirche als verzet tegen het strenge DDR regime. In de loop der jaren groeiden deze diensten uit tot de zogenaamde ‘Maandag demonstraties’ en deden er op 9 oktober 1989 zelfs 70.000 mensen mee aan een vreedzame tocht door het centrum van Leipzig. Deze 9 oktober wordt nog jaarlijks herdacht met vele kaarsjes tijdens het Lichtfest.

Hoe naar Leipzig te reizen

Uiteraard kun je per auto (circa 600 kilometer vanaf Utrecht) of per vliegtuig (rechtstreekse verbinding met de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Darwin Airline vanaf Schiphol) naar Leipzig reizen, maar de meest comfortabele manier blijft de trein. In iets meer dan zeven uur reis je vanaf Amsterdam CS met een overstap in Hannover (InterCity Berlijn) naar het Oost-Duitse Leipzig. Prijzen beginnen vanaf € 39,-.

Hoe te reizen in Leipzig

Leipzig is, ondanks het inwoneraantal van ruim 500.000 mensen (net zoveel als Dresden), toch een compacte stad waar je eenvoudig je weg vindt. Het stadscentrum is makkelijk te voet te verkennen, andere delen van Leipzig bereik je met de tram. Meer informatie vind je bij de VVV van Leipzig.