Karlsruhe een weekendje genieten per trein

Karlsruhe per trein

De stad Karlsruhe ligt aan de noordkant van het Zwarte Woud in het brede dal van de Duitse Rijn. Karlsruhe is een relatief jonge stad want pas in juni 1715 werd de eerste steen door de marktgraaf Karl-Wilhelm von Baden-Durlach gelegd voor het jachtslot ‘Carols-Ruhe’. Dit slot zorgde ervoor dat Karlsruhe zich verder ontwikkelde als stad. Overigens is er van dit oorspronkelijke complex, dat deels in vakwerk werd uitgevoerd, slechts de grote toren bewaard gebleven; de meeste andere gebouwen werden in de 18e eeuw verbouwd of vervangen.

Badisches Landesmuseum

Tegenwoordig vind je in het jachtslot het Badisches Landesmuseum waar onder andere de ‘Turkenbeute’ zijn te bewonderen. Dit zijn de goederen die marktgraaf Ludwig Wilhelm I von Baden-Baden buitmaakte op de Turken. Achter het jachtslot ligt nog een fraai in Engelse stijl aangelegen park dat vervolgens overgaat in het Hardtwaldt.

Kunsthalle

Een aanrader is om tijdens je bezoek aan Karlsruhe de Kunsthalle te bezoeken. Hier kun je een grote schilderijenverzameling bewonderen met onder andere werken van Cézanne, Chardin, Cranach, Gaugain, Grünewald, Kokoschka, Rembrandt en Rubens. Het museum is gelegen in de Hans Thomasstrasse.

Schwarzwaldbahn

Karlsruhe is dus eenvoudig per ICE International te bereiken vanaf Nederland. Een absolute aanrader is het om de Schwarzwaldbahn van Karlsruhe naar Konstanz aan de Bodensee te nemen. Tijdens deze treinreis van ongeveer drie uur doorkruis je een deel van het Zwarte Woud en passeer je bossen, wijngaarden, hellingen, oude boerderijen en prachtige kastelen.