Kerken in Antwerpen

 

In het stadscentrum van Antwerpen zijn vijf prachtige oude kerken te vinden. Deze kerken zijn goed onderhouden en worden nog steeds gebruikt voor religieuze diensten. Veel van de kerken zijn rond de eeuwwisseling van de zestiende en de zeventiende eeuw gebouwd, tijdens de zogenaamde Gouden Eeuw van Antwerpen.

Onze Lieve Vrouwekathedraal

Toegewijde Antwerpse ambachtslieden hebben deze kerk tussen 1352 en 1521 gebouwd. Het resultaat mag er zijn. De kathedraal van 123 meter hoog, is sterk aanwezig in het centrum van Antwerpen. Aan de binnenkant van de grote kerk zijn diverse werken van Rubens en andere kunstenaars te bewonderen. Dit is dé kerk die de primaire kandidaat is om op een vakantie in de stad te bezoeken. De toegang tot de kerk is helaas niet goedkoop, er moet vijf euro betaald worden.

Sint Andrieskerk

Deze kerk werd in het jaar 1529 afgemaakt en is gewijd aan de patroonheilige Sint Andries. Het waren voornamelijk de Augustijnermonniken die het mogelijk gemaakt hebben dat deze kerk is gebouwd. Tussen 1970 en 1975 is de Sint Andrieskerk volledig gerestaureerd. Deze kerk is óók een aanrader voor een bezoek tijdens de vakantie in Antwerpen.

Sint Carolus Borromeuskerk

Zeker aan te raden voor de liefhebbers van het werk van Rubens. Deze beroemde Belgische schilder had een actieve rol in het decoreren van een groot deel van deze kerk van de jezuïeten. De bouw van de kerk begon in het Antwerpen van 1615 en werd afgemaakt in het jaar 1621.

Sint Jacobskerk

Een typische kerk uit de Gouden Eeuw van Antwerpen. De welgestelde Antwerpenaren namen het initiatief om deze kerk te laten bouwen. De bouw werd wel enkele malen stil gelegd door geldgebrek, maar uiteindelijk werd de kerk tussen 1491 en 1656 afgebouwd. Schilder en kunstenaar Pieter Paul Rubens is in deze kerk begraven.

Sint Paulskerk

Indrukwekkende kerk met een grote kunstcollectie. Het mooie interieur bevat schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens. Maar er zijn ook veel beeldhouwwerken te bewonderen. Het huidige gebouw is vanaf 1679 gebouwd, in dat jaar was het vorige gebouw in vlammen opgegaan.