Leuke uitstapjes in Nederland met de trein

Als je een dagje uit wilt in Nederland kun je natuurlijk met de auto gaan maar niet iedereen vindt het leuk om altijd zelf te rijden. Een goed alternatief is dan de trein. Je kunt met de trein op heel veel bestemmingen komen in Nederland en als je nu net even niet voor de deur van je einddoel kunt raken met de trein zelf is lopen vaak een optie maar kun je ook nog verder reizen met een andere manier van openbaar vervoer zoals bus, tram of metro.

Waar kun je allemaal naar toe met de trein?

Nederland kent veel stations, zowel in grote als kleinere plaatsen dus veel plekken zijn eenvoudig te bereiken met de trein. Leuke dingen om te doen met de trein in Nederland is bijvoorbeeld een citytrip naar een van de (wat grotere) steden. Je kunt kiezen voor een rondwandeling door de stad waarbij je veel bezienswaardigheden ziet maar ook een bezoek aan diverse musea mag bij de ware cultuurliefhebber toch zeker niet ontbreken. Ben je meer voor winkelen? Ook dan biedt de trein zeker uitkomst. In de grotere steden zijn meer stations en kom je vaak in het midden in het centrum van de stad aan zodat je snel bij de winkels bent. Je hoeft niet zelf te rijden in een drukke stad en betaalt geen parkeerkosten, dus dat is alleen maar voordelig voor je.

Attractieparken

Behalve op citytrip kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een dagje uit te gaan naar een attractiepark. Niet alle parken liggen even dicht bij een station maar er zijn altijd mogelijkheden om verder te reizen, zoals bijvoorbeeld met de bus. Lijkt een dagje Efteling je bijvoorbeeld wel wat? Dan reis je met de trein naar station Tilburg of Den Bosch en ga je verder met de bus die je recht voor de deur afzet. Je hoeft niet te betalen voor het parkeren of voor brandstof en als je met de kinderen gaat hebben ook zij een leuke dag want een reisje met de trein en bus is net weer even wat anders. Bovendien reizen kinderen tussen de 4 en 11 jaar gratis met je mee als je een abonnement op de trein hebt. Heb je dat niet? Ook dan kunnen ze tegen een gereduceerd tarief met je mee. De NS biedt voor bepaalde pretparken ook regelmatig speciale aanbiedingen aan. Dit betekent dat je voor een vaste prijs vanaf ieder station in Nederland naar de plaats van bestemming reist en ook meteen de toegang betaalt. Mocht aanvullend vervoer nodig zijn om leuke dingen te doen met de trein in Nederland dan is dat ook inbegrepen. Dit is wel makkelijk want dan heb je alles in één keer betaald en hoef je nergens meer apart iets voor te regelen.

Boek meteen ook je overnachting

Ga je liever een weekendje weg in plaats van een dagje leuke dingen te doen met de trein in Nederland? Gewoon omdat je er even tussenuit wilt of omdat je een stad bezoekt waar zoveel te zien is dat je dit onmogelijk in één dag kunt doen? Kies er dan voor om ook direct de overnachting te boeken. Ook dit is vaak mogelijk met een speciaal kaartje. Je koopt een kaartje waarmee je niet alleen met de trein naar de plaats van bestemming kunt reizen maar waarmee ook je overnachting en ontbijt geregeld kunnen worden. Bij sommige speciale aanbiedingen is ook een diner inbegrepen dus dan kun je echt alles in één keer boeken.

Evenementen bezoeken

Er zijn nog veel meer leuke dingen om te doen met de trein in Nederland. Er worden veel festivals in eigen land georganiseerd maar ook evenementen die een of meer dagen duren. Ook voor dit soort evenementen kun je vaak een speciaal dagkaartje kopen. Hiervoor betaal je een vaste prijs voor reis en entree en kun je op ieder station in Nederland opstappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fan-dag van je favoriete voetbalclub, een muziekfestival of een grote kermis. Ga je naar een festival en wil je graag van een drankje aldaar kunnen genieten? Dan is de trein het ideale vervoer want jij kunt genieten van een alcoholische versnapering en toch veilig naar huis zonder dat je zelf hoeft te rijden.

Huishoudbeurs

Een goed voorbeeld van een evenement dat je goed met de trein kunt bezoeken is de Huishoudbeurs. De beurs wordt ieder jaar georganiseerd in de RAI in Amsterdam. De beurs trekt veel bezoekers en niet iedereen is er dan even van gecharmeerd om met de auto te gaan omdat dit vaak aansluiten in de file betekent en het parkeertarief ook hoog is. De trein biedt dan zeker uitkomst. De trein stopt nagenoeg voor de deur van de RAI en je kunt er speciale trein- en toegangskaartjes voor kopen zodat je nergens geen omkijken meer naar hebt. Makkelijker kan niet en als je met meer mensen tegelijk gaat is de treinreis en het dagje uit ook nog eens extra gezellig.

Dierentuinen

Voor de dierenliefhebbers onder ons kun je ook met de trein naar de dierentuin gaan. Deze zijn allemaal te bereiken met het openbaar vervoer en soms dien je na de treinreis nog even verder te gaan met de bus maar lopen behoort vaak ook tot de mogelijkheden. Zo is een populaire dierentuin als Blijdorp in Rotterdam makkelijk te belopen vanaf het station. Na een klein kwartiertje sta je al bij de ingang en kun je genieten van de vele dieren die de zoo rijk is. Geen zorgen over druk verkeer of parkeren en jij komt uitgerust aan om van je dag te gaan genieten. Zo zijn er tal van dierenparken te noemen waar je prima heen kunt met de trein.

Kijk wat het voordeligst is

voordeligstHet kopen van een speciaal dagkaartje is niet altijd gunstig voor iedereen. Voor de kaartjes betaal je een vaste prijs waarmee je vanaf ieder willekeurig station in Nederland naar de plaats van bestemming kunt reizen. Als je wat verder van het einddoel af woont is een dergelijk kaartje vaak voordelig maar woon je heel dichtbij dan kun je beter een los kaartje kopen, zeker als je al in het bezit bent van een abonnement waarmee je korting krijgt op de trein. Check daarom voordat je een kaartje aanschaft altijd eerst even wat voor jou het gunstigste uitpakt. Dit doe je eenvoudig door even op de reisplanner te kijken naar wat een los kaartje je kost.

Cadeau doen

Cadeau doenBehalve dagkaartjes met een speciale bestemming kun je bij de NS ook een kaart cadeau doen. Zoek je leuke dingen om te doen met de trein in Nederland maar weet je niet zo goed wat te kiezen? Koop dan voor een bepaald bedrag een cadeaukaart zodat de ontvanger zelf kan bepalen waarvoor hij of zij deze gebruikt. Dan kan hij of zij ook gezellig een leuk dagje uit gaan met de trein.

Doe nieuwe ideeën op

Doe nieuwe ideeën op

Om leuke ideeën op te doen voor een dagje uit met de trein kijk je het beste op voorhand even op de site van de NS. Ze hebben een speciale Spoordeelwinkel waarin iedere maand meer dan 25 nieuwe uitjes komen te staan binnen verschillende categorieën. Denk hierbij aan attracties, steden, kunst & cultuur, hotels en leuke tips voor een dagje uit.

Kijk eens rustig wat je leuk lijkt en kies dan een uitstapje dat je aanspreekt.

Gebruik de NS Reisplanner

NS ReisplannerDe reisplanner van de NS gebruik je ook om te kijken wat de mogelijkheden zijn als je met de trein wilt reizen. Geef het vertrekstation aan, het eindstation en op welke dag en hoe laat je wilt vertrekken of aankomen. Je krijgt dan een reisadvies op maat en kunt ook meteen zien wat een ticket je kost. Ook wordt aangegeven hoe lang de reis duurt en of je dient over te stappen. Mochten er werkzaamheden gepland zijn dan kun je dit ook zien en ook of er vervangend vervoer geregeld is of dat je misschien beter op een andere dag kunt gaan. Mochten er storingen zijn onderweg dan kun je dit altijd zien op de app van de NS.

Koop online een ticket

Een kaartje online kopen via de Spoordeelwinkel kost je geen boekingskosten en het betekent ook dat je van tevoren alles netjes geregeld hebt en nergens meer naar om hoeft te kijken. Eenmaal aangekomen bij het park, de beurs of het festival naar keuze hoef je niet meer aan te sluiten in de rij voor de kassa want jij hebt al een toegangskaartje. Een kaartje bestellen via internet gaat eenvoudig, snel en veilig. Je klikt eerst op het uitje van je keuze en vult de benodigde gegevens zoals het aantal kaartjes en de klasse in. Nadat je je persoonlijke gegevens ook hebt ingevuld ga je over tot betaling met behulp van iDeal. Binnen een half uur ontvang je dan via de mail de E-tickets die je kunt verzilveren. Als je dat gedaan hebt kun je de tickets printen en meenemen of op je mobiele telefoon laden. Zorg er altijd voor dat je ook een geldig legitimatiebewijs bij je hebt tijdens de reis. Alles geregeld en jij hebt leuke dingen om te doen met de trein in Nederland.