Grote diversiteit in goedkope treinkaartjes

Wil je graag een dagje uit maar liever niet uren in de auto zitten en gewoon lekker ontspannen aankomen op de plaats van bestemming? Kies dan eens voor een dagje uit met de trein. Het spoorwegnet in Nederland is zeer uitgebreid en je kunt op tal van plaatsen makkelijk komen. Soms pak je daarna nog de bus, tram of metro om praktisch voor de deur uit te kunnen stappen maar lopen behoort ook veelal tot de mogelijkheden.

Nadelen van vervoer met de auto

Veel mensen zijn snel geneigd om toch de auto te pakken omdat dit zo makkelijk is. De auto staat er toch en je hoeft maar een paar meter te lopen en je zit er al in. En je auto hoef je niet te delen met een ander zoals bij het openbaar vervoer wel het geval is. Nadeel is dat het vaak erg druk is op de weg en je snel in de file komt te staan op drukke dagen. Daar houdt natuurlijk niemand van en de kans dat je dan ook nog eens moe of gestrest op de plaats van bestemming aankomt is natuurlijk groot. Bovendien rijden de meeste auto’s nog altijd op fossiele brandstoffen die niet goedkoop zijn en bovendien slecht voor het milieu.

Kies eens voor de trein

Doe daarom eens wat anders en kies eens voor de trein om ergens naar toe te gaan. Je kunt met de trein naar veel bestemmingen in Nederland maar ook in het buitenland heb je tal van mogelijkheden. Een treinkaartje is erg duur en de auto staat toch voor de deur denk je wellicht? Kijk dan eens even goed rond voordat je op reis gaat want er bestaan ook zeer verschillende manieren om voordeliger met de trein op reis te gaan en er zijn tal van goedkope treinkaartjes verkrijgbaar.

Speciale aanbiedingen bij winkels

Speciale aanbiedingen bij winkels

De eerste mogelijkheid om een goedkope treinkaartjes aan te schaffen is via een aantal winkels. Zij hebben vaak acties waarbij je goedkope treinkaartjes kunt kopen waarmee je de hele dag in Nederland kunt reizen met de trein. De goedkope treinkaartjes zijn een bepaalde periode geldig en kun je aanschaffen via de website van een winkel of in de winkel zelf. De goedkope treinkaartjes zijn veelal een eenmalige chipkaart waarmee je kunt inchecken op een willekeurig station in Nederland.

Bekijk goed de voorwaarden

Bekijk goed de voorwaarden

Niet alle kaartjes zijn even duur maar ze hanteren ook niet allemaal dezelfde voorwaarden. De goedkope treinkaartjes zijn allemaal binnen een bepaalde periode geldig (niet in combinatie met andere acties) en over het algemeen ook bij alle vervoersmaatschappijen die in Nederland op het spoor rijden. Soms heb je goedkope treinkaartjes kaartjes die alleen in het weekend of door de week tijdens de daluren geldig zijn maar er zijn ook goedkope treinkaartjes die je de hele week meestal na de ochtendspits kunt gebruiken. Lees altijd eerst even goed de voorwaarden door zodat je weet wanneer je kaartje geldig is en je niet voor verrassingen komt te staan of zelfs bij dient te betalen.

Speciale kaartjes bij de NS

Speciale kaartjes bij de NS

Behalve bij diverse winkels biedt de NS zelf ook vaak leuke acties met goedkope treinkaartjes. Soms is dat een kaartje waarmee je tegen een gunstig tarief naar een specifiek station kunt reizen maar er zijn ook kaartjes te koop waarmee je bijvoorbeeld voor één persoon betaalt en de ander gratis meereist. Een andere manier om voordelig te reizen is door gebruik te maken van zogenaamde Samenreiskorting. Als je zelf in het bezit bent van bijvoorbeeld een NS abonnement dat in de daluren geldig is (de voorwaarden hiervoor lees je op de site van de NS) dan kun je maximaal drie mensen tijdens deze uren meenemen met korting. Dat is natuurlijk lang niet gek want dan reizen ook zij tegen een gereduceerd tarief. De Samenreiskorting geldt in de daluren en is geldig in alle treinen in Nederland.

Voorwaarden Samenreiskorting

Op bepaalde trajecten kan het zijn dat je een toeslag betaalt. De korting is niet geldig voor de Thalys maar wel voor de ICE Berlijn maar ook dan betaal je wel een extra toeslag. Samenreiskorting kun je eenvoudig op je chipkaart opladen bij de automaat. Zorg er altijd voor dat je wel op precies hetzelfde traject reist. De korting dien je voor iedere nieuwe reis die je maakt opnieuw op de Ov-chipkaart te zetten. Dit betekent dat je het voor de terugreis dus ook opnieuw dient te activeren. Nadat je hebt uitgecheckt verdwijnt deze korting namelijk na 35 minuten automatisch van je kaart.

Alleen reizen

Reis je vaak alleen? Dan kun je ook kiezen voor reizen met korting op bepaalde tijden. De NS biedt je diverse abonnementen en goedkope treinkaartjes aan waarbij je korting kunt krijgen. Als je voor je werk met de trein reist kun je ook kiezen voor een speciaal abonnement maar ook als je af en toe een keer met de trein een dagje uit gaat kun je met korting reizen. De prijzen voor de abonnementen lopen uiteen maar worden bepaald door de mate waarin je korting krijgt en de tijden en dagen waarop je reist. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een abonnement waarbij je alleen korting krijgt in de daluren op doordeweekse dagen en in het weekend maar er zijn ook kaarten beschikbaar waarmee je altijd korting krijgt ongeacht wanneer je reist. Je kunt op de website van de NS bekijken wat voor jou de beste en voordeligste keuze is en dan direct de kaart bestellen.

Speciale kaarten voor bepaalde leeftijd

Verder biedt de NS speciale abonnementen aan voor bepaalde leeftijdsgroepen zodat mensen gebruik kunnen maken van korting tijdens bepaalde tijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor studenten, maar ook voor ouderen en kinderen.

Studenten

studentenStudenten die geen recht meer hebben op een gratis Ov-kaart of die net afgestudeerd zijn kunnen tegen een lage prijs een kaart kopen waarmee ze korting krijgen tijdens de daluren. Alle voorwaarden hiervoor vind je op internet. Ben je net afgestudeerd en wil je nog graag veel reizen met de trein of heb je een baan gevonden waar je met de trein naar toe reist? Dan zijn goedkope treinkaartjes natuurlijk altijd meegenomen.

Ouderen

OuderenOok voor ouderen van 60+ zijn er speciale abonnementen verkrijgbaar. Als je een abonnement aanschaft bij de NS kunnen hiervoor speciale voorwaarden gelden. Dit betekent dat niet voor iedereen dezelfde regels gelden. Als je al jaren een voordeeluren abonnement hebt gehad bij de NS kun je dit ieder jaar laten verlengen. De voorwaarden voor deze kaart waren tot voor kort dusdanig dat je altijd 40% korting kreeg op een treinkaartje waarmee je reisde tijdens de daluren. Deze golden toen vanaf 9 uur in de ochtend en voor het gehele weekend. Inmiddels zijn de voorwaarden wat aangescherpt en betekent dit voor mensen die een bepaald soort kortingskaart aanschaffen dat reizen voor 9 uur ’s ochtends en ’s middags tussen 4 en 7 ook alleen tegen vol tarief kan. Over hoe deze kwestie precies in elkaar zit raadpleeg je het beste even de site van de NS of stuur je een mailtje naar de klantenservice. Ouderen krijgen wel bij de aanschaf van een abonnement een aantal zogenaamde Vrije Reizen. Deze zijn een bepaalde tijd geldig en je betaalt er een klein bedrag per kaartje voor. De Vrije Reizen kun je activeren op je Ov-chipkaart en dan kun je er door heel Nederland mee met de trein.

Kinderen

KinderenHeb je kinderen tussen de 4 en 11 jaar? Die neem je op jouw abonnement gratis mee in de trein. Wel zo leuk voor een dagje uit en kinderen genieten van de treinreis en zelf kom je ook nog eens ontspannen aan op de plaats van bestemming. Als je zelf geen abonnement hebt kun je kinderen van deze leeftijd ook meenemen op goedkope treinkaartjes die slechts 2,50 kosten per kind. Ongeacht waar je opstapt of waar je naar toe gaat betaal je altijd hetzelfde vaste tarief. Kinderen tot en met de 3 jaar reizen zelfs geheel gratis.

Grote diversiteit in goedkope treinkaartjes

Grote diversiteit in goedkope treinkaartjesAls je wat vaker met de trein wilt reizen is het slim om van tevoren eens goed te kijken wat voor jou nu echt het voordeligste is. Op de website van de NS vind je alle mogelijke abonnementen waarmee je kunt bepalen wat voor jou het gunstigste uitkomt. Voor de een zal het misschien een kaart zijn waarmee je alleen korting krijgt tijdens de daluren (dus buiten de spits), voor de ander is een kaart waarmee je altijd korting krijgt weer een beter alternatief. Het is maar net hoe vaak je met de trein reist en wanneer dat het geval is. Er zijn ook mensen die slechts incidenteel gebruik maken van de trein en daarvoor is een los dagkaartje wellicht weer de beste oplossing voor. Hoe het ook zij, kijk altijd eerst goed wat het beste voor jouw situatie is. Als je een keer een los kaartje bij de winkel aangeschaft hebt of via de site van de NS en het is je goed bevallen dan kun je nog altijd overgaan tot de aanschaf van een abonnement dat bij jou past. Zodat ook jij altijd goedkope treinkaartjes kunt kopen.