Weekendje Hamburg met de trein

0
123
Weekendje Hamburg met de trein

Hamburg per trein

De havenstad Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Binnen de officiële stadsgrenzen (755 km2) wonen bijna 1,8 miljoen mensen. In de voorsteden van Hamburg wonen er nog eens 750.000. In de gehele agglomeratie (18.000 km2) van deze Noord-Duitse stad wonen zelfs 4 miljoen mensen. Met een dergelijke omvang is Hamburg 7 x groter dan Parijs en 2,5 x groter dan Londen. Amsterdam en Venetië veel bruggen? Hamburg heeft er meer dan 2300, dat zijn er meer dan in die twee eerdergenoemde steden samen.

Havenstad Hamburg

Ondanks dat Hamburg een grote haven- en industriestad is, is deze Noord-Duitse stad zeker een bezoekje waard. De rivier de Elbe droeg als natuurlijke haven bij aan de ontwikkeling van Hamburg. In de middeleeuwen maakte de stad deel uit van het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband van kooplieden uit verschillende steden, maar die wel allemaal in hetzelfde product handelden. Door middel van deze samenwerking konden ze hun handel uitbouwen en beschermen. Bij het verbond waren steden uit onder andere België, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Polen en Zweden aangesloten. Uit deze tijd stammen nog steeds veel gebouwen in Hamburg.

Geschiedenis van Hamburg

Voor de historie van Hamburg moeten we terug naar het jaar 825. In dat jaar werd een klein kasteel met de naam Hammaburg gebouwd. Het bijbehorende kerkje deed meer dan 300 jaar dienst als zetel van de aartsbisschop. Halverwege de 12e eeuw begint Hamburg zich te ontwikkelen als handelsstad. De belangrijke zeehaven zorgde door de eeuwen heen voor veel welvaart, maar bracht ook ellende. In de Tweede Wereldoorlog werd Hamburg vaak gebombardeerd en is daarvan eigenlijk nooit helemaal hersteld. De Duitse stad wordt nog niet gedomineerd door hoge flats en kantoorgebouwen. Het stadsbeeld wordt vooral bepaald door de vijf kerktorens en de toren van het raadhuis. Tot diep in de 20e eeuw is er gebouwd met baksteen waardoor veel oude huizen zijn bewaard gebleven.

Hoe naar Hamburg te reizen

Uiteraard is het mogelijk om de Duitse havenstad per auto te bereiken (kleine 500 kilometer van Utrecht) of per vliegtuig (meerdere rechtstreekse vluchten per dag vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven), maar de meest comfortabele manier is toch per trein. Zeven keer per dag kun je vanaf Amsterdam CS per ICE International naar Hamburg reizen. De reisduur ligt afhankelijk van de aansluitingen (overstappen in Osnabrück of Duisburg) ergens tussen de 5 en 7 uur.

Hoe te reizen in Hamburg

In Hamburg vind je een uitgebreid en modern metronet alsmede goede verbindingen per bus. Er is een ruime keus aan dag- en weekkaarten; De Hamburg Card is te verkrijgen als dagkaart t/m een 5-daagse variant. Deze geldt voor een volwassene met maximaal 3 kinderen jonger dan 14 jaar. Ook zijn er groepskaarten voor 1-5 dagen voor maximaal 5 personen. Deze kaarten zijn te koop in het openbaar vervoer, automaten, HVV servicepunten en locale VVV’s. Uiteraard kun je ook op verschillende punten in Hamburg een fiets huren.